استارت آپ ها در شرایط تحریم چه باید بکنند؟
استارت آپ ها در شرایط تحریم چه باید بکنند؟
بزرگ ترین امیدی که در استات آپ ها و کسب و کارهای نوپا مبتنی بر خلاقیت وجود دارد این است که نظام آن ها بر ارتقای بهره وری استوار است. تحریم وقتی خارجی باشد، تأثیرات زیادی بر کسب و کارها و زندگی بسیاری از مردم آن کشور، به ویژه قشر ضعیف تر، خواهد گذاشت و زندگی آن ها را به سمت سختی هدایت خواهد کرد.
تحریم ها وقتی سخت تر می شوند که علاوه بر تحریم خارجی، کالاهای داخلی هم تأثیر زیادی می پذیرند و به نوعی تحریم داخلی خود به خود لحاظ می شود. بسیاری از حوزه های کسب و کار در کشور ما این دو نوع تحریم را با هم حس کرده و با سختی های فراوان کسب و کارهای خود را مدیریت می کنند. یکی از حوزه های کسب و کاری که این شرایط را تحمل می کند، حوزه استات آپ است که علاوه بر اینکه تحریم های خارجی آن را آزار می دهد و مانعش می شود، داخلی ها هم با فیلتر کردن های سلیقه ای و ناگهانی یا قوانین دست و پا گیر و سنتی متفاوت با ذات آن، تحریم های بی رحمانه ای را علیه اش لحاظ می کنند.
تحریم های خارجی چه تاثیری بر استات آپ ها می گذارند؟
الف) تأثیر بر بازار مصرف استات آپ ها
هرچه شدت تحریم ها بیشتر می شود، فشار اقتصادی ناشی از آن ها سبد معیشتی خانواده ها را کوچک تر خواهد کرد و تمایل مردم به پاسخ دادن به نیازهای معمولی و درجه دو کمتر شده و استارت آپ هایی هم که این نوع خدمان را ارائه می دهند، بازارشان کوچک تر خواهد شد؛ یعنی مردم بیشتر به دنبال پاسخ دادن به نیازهای اساسی شان خواهند بود و این مورد شاید برای کسب و کارهایی که این نوع کالا یا خدمات را عرضه می کنند، بهتر باشد و بازارشان بزرگ تر شود، البته با بزرگ تر شدن فاصله طبقاتی بین مردم، کسب و کارها و استارت آپ هایی هم که کالای لوکس دارند و بازار هدفشان ثروتمندان هستد، بازار خودشان را تقریباً حفظ خواهند کرد.
ب) تأثیر بر استارت آپ هایی که سرمایه گذاران خارجی دارند
بسیاری از استارت آپ هایی که در ایران بزرگ شده اند و اسمشان بر سر زبان ها افتاده است، از سرمایه گذاران بزرگ خارجی استفاده می کردند و با شدت گرفتن تحریم ها، آن ها هم برای ادامه همکاری به مشکلات زیادی برخورد خواهند کرد که باید راه حلی برای این مسائل پیدا شود.
ج) تأثیر بر مبادلات بین المللی
برای کسب و کارهایی که مبادلات پولی و کاری بین المللی دارند، با افزایش تحریم ها عرصه تنگ تر خواهد شد و برای نقل و انتقالات پولی با مشکلات بیشتر مواجه خواهند شد؛ البته راه هایی مثل استفاده از ارزهای دیجیتال که پر ریسک هم هستند به این نوع کسب و کارها پیشنهاد می شود.
فرصت هایی که باید با تحریم ایجاد شوند
الف) حمایت بیشتر از کسب و کارهای فناور محور و کاهش تحریم های داخلی
احتمالاً یکی از راه هایی که فشار تحریم های خارجی را کمتر خواهد کرد، حمایت بیشتر دولت و مسئولان کشور از کسب و کارهای نوآورانه و فناور محوری است که می توانند ارزش تولید کنند. دولت می تواند این کار را با بازبینی در قوانین دست و پاگیر و توجه بیشتر به آن ها انجام دهد.
ب) رقابت کمتر
احتمالاً با افزایش تحریم ها، شرکت ها و کسب و کار های ایرانی رقبای خارجی کمتری را خواهند داشت و جدا از خوب و بد بودن این قضیه، احتمالاً رقابت کاهش پیدا خواهد کرد و سرعت توسعه بازارشان بیشتر خواهد شد؛ البته در این بین حتی فرصت پیشی گرفتن از رقبای داخلی که تحت تأثیر تحریم ها منفعل شده اند، وجود خواهد داشت.
ج)تأثیر استارت آپ ها روی اقتصاد
با این حال اگر بخواهیم دستاوردهای استارت آپ ها را ورای مد و جریان روز محاسبه کنیم، باید نیمه پر لیوان را هم ببینیم. استارت آپ ها به منظور برطرف کردن خلأهای موجود در اقتصاد، با ارائه راهکارهای خلاقانه یا از طریق ارائه راه حل هایی به منظور ساده سازی فعالیت های زمان بر و پیچیده به رشد اقتصاد کمک شایانی می کنند. این راه کارها در کشورهای در حال توسعه ای که رهبران آن ها در تلاش اند تا فقر را از میان برداشته و سرمایه ای پایدار ایجاد کنند، تأثیر به مراتب بیشتری خواهند داشت.
اگر چه در نگاه اول، این برداشت وجود دارد که استارت آپ ها در کشورهای پیشرفته و با اقتصاد های با ثبات بیشتر، عملکرد بهتری را خواهند داشت، اما دسترسی به اینترنت و شانس های برابری که در پرتو استفاده از تجارت الکترونیک (به منظور خرید و فروش اجناس و کالا های محتلف ایجاد شده) یا حتی سرویس هایی که برای کاربران سراسر دنیا به طور یکسان ارائه شده، این اختلاف را تا حد زیادی برطرف کرده است.
هیچ شکی نیست که ساختارهای تجاری، اجتماعی، سیاسی و قانونی جوامع، نقش اساسی در پیشرفت اقتصاد یک جامعه خواهد داشت. در این راستا، استارت آپ ها نیز به عنوان ابزارهای جدید، با تأثیرگذاری روی ساختارهای یاد شده می توانند تأثیرات مثبت (و البته منفی) روی اقتصاد جوامع داشته باشند.
هیچ دیدگاهی نوشته نشده است.